Leuke foto van vroeger? Stuur in en win! Lees online  |  Afmelden
Leiden
GARENMARKT-nieuwsbrief
Nieuwsbrief april 2018
 
Voortgang ontgraven bouwkuip
Om de bouwkuip te kunnen ontgraven, blijft deze voorlopig gevuld met water. De graafwerkzaamheden zijn halverwege en de stalen stempel is op circa 9 meter diepte aangebracht om te zorgen dat de rechte delen van de diepwanden niet gaan doorbuigen als er verder ontgraven wordt naar de einddiepte van 18 meter diep. De verwachting is dat medio mei de werkzaamheden gereed zijn.

De volgende stap is het aanbrengen van de verticale stalen ankers vanaf het betonnen stempelraam. Circa 370 ankers met een lengte van circa 30 meter worden in de grond geboord en met grout (een mengsel van cement en water) verankerd in de grond. Deze ankers zorgen dat de parkeergarage op z’n plek blijft liggen.
 
Stempels aanbrengen bij in-/uitrit Korevaarstraat
Voor de in-/uitrit van de parkeergarage zijn al 112 palen in de Korevaarstraat aangebracht en zitten de damwanden allemaal in de grond. Voordat gestart kan worden met het ontgraven van de in-/uitrit wordt eerst een groutstempel op 6 meter diepte aangebracht. Door middel van een injectiebuis wordt de grout in de grond geïnjecteerd. Na circa 3 weken is het groutstempel volledig aangebracht en wordt – na plaatsing van een stalen stempelraam op maaiveldhoogte – gestart met de eerste fase van de ontgraving van de in-/uitrit. In deze fase wordt de sliblaag van de oude gracht verwijderd en afgevoerd. In de zomer wordt het betonnen dak van de in-/uitrit gemaakt om daarna in de tweede fase onder het dak de volledige in-/uitrit te ontgraven.
 
Bereikbaarheid voor voetgangers en fietsers
Medio mei wordt het fietspad in de Korevaarstraat weer hersteld. De omleiding via de Oranjeboomstraat komt daarmee te vervallen. Om de bereikbaarheid tussen de Korevaarstraat en de winkels in de Raamsteeg te verbeteren, is er een loopbrug geplaatst. In mei komt het bouwhek in de Korevaarstraat op de definitieve plek te staan en wordt deze voorzien van een lage blauwe bouwschutting.
 
Wijziging parkeersituatie Garenmarkt en Kruitschip
Vanaf dinsdag 1 mei kunnen bezoekers ook kort parkeren op de parkeerplaatsen voor het Kruitschip. Tot 1 mei zijn dit nog vergunninghoudersplaatsen, waarop bezoekers alleen met een dagkaart à € 13,20 kunnen parkeren.

Uit onderzoek blijkt dat de beschikbare parkeerplaatsen voor het Kruitschip beter benut kunnen worden. Met name op de doordeweekse dagen zouden bezoekers aan de winkels in de directe omgeving hier ook voor korte tijd moeten kunnen parkeren.

Nieuwe situatie
In de nieuwe situatie geldt betaald parkeren van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 21.00 uur en op zondag van 13.00 tot 21.00 uur. Het tarief is € 2,70 per uur. Vergunninghouders kunnen gebruik blijven maken van deze parkeerplaatsen.

Borden en automaat worden aangepast
Zowel de verkeersborden als de parkeerautomaat worden aangepast aan de nieuwe situatie. Er wordt actief gecontroleerd of iedereen zich aan de regels houdt. Ook wordt de nieuwe situatie nauwlettend gemonitord.
 
Leuke foto van vroeger? Stuur in en win!
De gemeente en bouwcombinatie Dura Vermeer/Besix zijn op zoek naar de mooiste, leukste of meest bijzondere foto van de Garenmarkt van vroeger. Heeft u in de oude doos op zolder een foto van de locatie waar nu de parkeergarage wordt gebouwd? Zoek hem op en stuur hem in!

Spelregels
U kunt uw foto tot en met vrijdag 11 mei 2018 in hoge resolutie (minimaal 300 dpi) e-mailen naar a.mourits@leiden.nl onder vermelding van ‘Garenmarkt: foto van vroeger’, graag met uw contactgegevens. Heeft u de afbeelding niet digitaal? Stuur dan een mailtje of bel (071) 5167958 en vraag naar mevrouw Mourits om een afspraak te maken.

Winnaar bekend op Dag van de Bouw
Een vijfkoppige jury beoordeelt de inzendingen. De winnaar wordt tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 2 juni 2018 bekend gemaakt. De bouwplaats wordt op deze dag tussen 10:00-16:00 uur opengesteld voor het publiek.
Alle afbeeldingen stellen we digitaal tentoon op de projectwebsite www.garenmarktleiden.nl.
 
Nieuws op maat: Stadsnieuws
De gemeente Leiden gaat haar digitale nieuws bundelen in één algemene e-mailnieuwsbrief onder de noemer Stadsnieuws. Op vrijdag 4 mei verschijnt het eerste exemplaar. Dit was dus de laatste digitale nieuwsbrief over de Garenmarkt in deze vorm.
 
Vink interesses aan
Als abonnee kunt u zelf bepalen welk nieuws u van ons ontvangt. U geeft bijvoorbeeld aan dat u graag berichten ontvangt over uw wijk, een bepaald onderwerp zoals duurzaamheid of economie of nieuws over een specifiek project. U kunt zoveel interessegebieden aanvinken als u wilt. Soms krijgt u een goedgevulde nieuwsbrief en soms enkele hoogtepunten van die week.
 
Bestaande abonnees stappen automatisch over
Als abonnee op deze digitale nieuwsbrief over de bouw van parkeergarage Garenmarkt, bent u automatisch aangemeld voor het Stadsnieuws hierover. U ontvangt binnenkort het eerste exemplaar in uw mailbox.